Srbija u TOP 5 ovogodišnje Pesme Evrovizije

Zahvaljujući glasovima publike, na “Pesmi Evrovizije” u Torinu pobedili su predstavnici Ukrajine “Кaluš orkestra”, dok je naša Ana Đurić Кonstrakta ovogodišnje muzičko takmičenje završila na sjajnom petom mestu.

Srbija je, nakon glasanja žirija, bila na 11. mestu sa 87 poena.

Od žirija je osvojila ukupno 87 poena iz 15 zemalja. Po 12 je osvojila od Hrvatske i Crne Gore, 10 iz Severne Makedonije, osam iz Australije, a sedam iz Finske. Po šest poena je osvojila iz Slovenije i Španije, pet iz Irske, po četiri iz Belgije, Švedske, Italije i sa Kipra. Portugalija je Srbiji, odnosno njihov žiri, dao tri poena, a Litvanija i Velika Britanija po jedan poen.

Konstrakta je, inače, po glasovima publike (225) bila četvrta. Ukrajina je od publike dobila 439 poena, Moldavija 239, a Španija 228.

Iz Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije i Švajcarkse dobila je po maksimalnih 12 poena glasova publike. Građani Austrije, Bugarske i Češke, takođe su glasali u velikom broju za Srbije, te je iz ove tri države stiglo po 10 poena. Po osam bodova Konstrakta je dobila iz Australije, Francuske, Grčke, San Marina i Švedske, a po sedam sa Kipra, iz Finske, Gruzije, Nemačke, Izraela, Italije i Rumunije. Šest poena stiglo je tri zemlje – Jermenija, Azerbejdžan i Malta. Poljska i Portugalija, odnosno njihovi građani, dale su Srbiji po pet bodova, a Albanija, Holandija i Norveška po tri. Po dva je pristiglo iz Belgije, letonije i Španije, dok je po jedan sa Islanda, iz Irske i Velike Britanije. Iz pet država nije stigao nijedan poen publike, a to su Danska, Estonija, Litvanija, Ukrajina i Moldavija.

Ovo je treća pobeda Ukrajine na takmičenju – prva je bila 2004. u Istanbulu, a druga 2016. u Stokholmu.

Prethodno je, posle glasanja žirija, na prvom mestu bio predstavnik Velike Britanije Sem Rajder sa 283 poena. Druga je bila Švedska sa 258, a na trećem mestu je Španija koja je osvojila 231 poen.

foto: fb Eurovision Song Serbia