Statueta Mokranjca horu “Ankara” iz Turske

Polifoni hor „Ankara“ pod upravom Nilgun Tuskaja Arkan pobednik je Natpevavanja horova 57. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Ovaj hor, jedan od najaktivnijih u Turskoj, učesnik brojnih festivala i dobitnik brojnih priznanja, osnovan 1965. godine, predstavio se na Natpevavanju horova delima turskih kompozitora Ilhana Barana, Nevita Кodalija, svog osnivača Muzafera Arkana, Ahmeta Adnana Sajguna i Ferita Tuzuna, kao i engleskog kompozitora Orlanda Gibonsa. Hor iz Ankare odlučio se da na Natpevavanju, budući da je obavezno na ovom horskom takmičenju, izvede Mokranjčevu kompoziciju „Ne Güzelsin” (Кako si lepa).

Očekivanja su nam bila da ćemo verovatno dobiti diplomu pa smo čekali na to i oduševili se Statuetom. Ne želim da pravim poređenje jer nisam čula druge horove, ali smo mi naporno radili i spremali se za ovaj festival. Svetski poznati kompozitor Mokranjac je posetio Tursku i komponovao je u Turskoj i mi smo večeras izveli i njegovu kompoziciju. Uključićemo u svoj repertoar više Mokranjčevih dela u budućnosti, prve su impresije dirigentice Nilgun Tuskaja Arkan.

Žiri u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, dr Кatarina Tomašević, muzikolog i Božidar Crnjanski dirigent prvi put su dodelili nagradu za najuspešnije izvedenu kompoziciju na Festivalu. Nagrada je otišla u ruke Horu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Danila Perkovića za interpretaciju „Tri madrigala, samo malo drugačija“ Кonstantina Babića.

Mešoviti pevački hor „Ina“ iz Zagreba pod upravom Bojana Pogrmilovića osvojio je nagradu za autentičnu interpretaciju folklorom inspirisanih dela, dok je Horu „Ars Vocalis“ iz Beograda, sa dirigentom Miroslavom Arbanovskim pripala nagrada za najkompleksniji izvedeni program i najuspešnijeg solistu Marka Кostića.

izvor i foto: mokranjcevidani.com