Topionica u Boru puštena u probni rad

Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, postrojenju za odsumporavanje, moćnim filterima, zatvorenom procesu i svemu ostalome što je Boru doneo projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje u Topionici i rafinaciji, Srbija Ziđin Koper rešila je jednovekovni problem zagađenja vazduha u Boru, navode u kompaniji.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a je od izuzetnog značaja u partnerstvu Republike Srbije i Narodne Republike Kine, i predstavlja oličenje duboke posvećenosti oba naroda u negovanju jakih bilateralnih odnosa. Realizacija je trajala dve i po godine i u njega investirano je 320 miliona dolara. Od te sume, Srbija Ziđin Koper je samo u sisteme za zaštitu životne sredine uložila 100 miliona dolara. Osim višestruke koristi za kompaniju, pošto ćemo od sledeće godine moći da proizvodimo 180.000 tona katodnog bakra godišnje, rekonstruisana topionica donosi i ono što građanima Bora nedostaje ceo jedan vek – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada, izjavio je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu i dodao da je kompanija nedavno od resornog ministarstva dobila potvrdu o puštanju rekonstruisanih i novih metalurških objekata u probni rad.

Guodžu je podsetio i da je Srbija Ziđin Koper 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara i da se postrojenje za odsumporavanje odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pošto je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena preko 90 procenata.

Od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor do kraja avgusta 2023. godine, Srbija Ziđin Koper proizvela je 326.300 tona bakra u koncentratu i 8.992 kilograma zlata. Rezerve resursa kojima kompanija raspolaže iznose devet miliona 90 hiljada tona bakra u rudi, sa prosečnim sadržajem 0,392 odsto metala po toni, i 350 tona zlata u rudi, prosečnog sadržaja 0,151 gram po toni.

 

Srbija Ziđin Koper je na ime raznih poreza i naknada uplatila 421 milion američkih dolara i zaključno sa avgustom 2023. dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 787 miliona dolara. Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada. Realizovala je 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona američkih dolara.

autor: Gorica Tončev Vasilić