“Vredne Vlajne” kraljice ajvara u Zaječaru

Pobednice jubilarnog desetog nadmetanja u spremanju ajvara na gradskom trgu u Zaječaru su “Vredne Vlajne” iz Rudne Glave.

Drugo mesto zauzelo je udruženje “Romula” iz Gamzigrada, dok je trećeplasirana ekipa OŠ “Vuk Karadžić” iz Velikog Izvora.

Tokom devet sezona karavan je obišao preko 200 gradova, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili preko 45.000 tegli ajvara, a manifestaciju je posetilo blizu milion ljudi.

„Radimo ozbiljno na promociji i podizanju ajvara, jer mislim da Srbija nema bolji proizvod. Ajvar se pravi u Srbiji, Makedoniji, malo u Bosni i Bugarskoj, ostatak sveta ajvar nema. A ko god dođe ovde ne veruje kad proba šta mi to pravimo, i on s pravom nosi naziv srpskog kavijara. Inače, bez pokrovitelja ovaj događaj ne bi bio moguć. Brojni su nas sponzori podržali. Do sad smo preko 600 ,,Smederevaca’’ podelili, a ove godine prvi put ga dobijju i prva i druga ekipa koje idu u finale gde se takmiče za titulu. Mi biramo najbolje ajvar majstore u zemlji“, kazao je Saša Stamenković, autor projekta ,,Izađi mi na teglu’’.

Pobednici kvalifikacionih takmičenja će svoje varjače ukrstiti 7. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara desete sezone ovog čuvenog karavana.

U proteklih devet izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke,Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, što dokazuje da majstora za „srpski kavijar“ ima širom naše zemlje.

Osim sponzora takmičenje ima podršku i Ministarstva turizma i omladine kao i Ministarstva poljoprivrede.

Pored takmičenja u pravljenju ajvara na skveru u Zaječaru je svoje proizvode danas predstavilo i 50-ak izlagača iz cele Srbije. Na štandovima je bilo za svakog po nešto suhomesnati proizvodi, sirevi, razni čajevi, likeri, slatkiši…

foto: fb Desa Pavlović