U slavu grožđa

Manifestacija „Кrajinska berba 2023“ u organizaciji Udruženja građana Rogljevačke pivnice, Mesne zajednice Rogljevo i Turističke organizacije Negotin, uz bogat kulturno-umetnički program i u prisustvu brojnih posetilaca, održana je minule subote. Manifestaciju je otvorio Darko Čirišanović, sekretar Skupštine opštine Negotin.

“Ovo jedinstveno mesto, kakvog nigde više nema na svetu, okupiće danas brojne ljubitelje božjeg nektara, kulturno-istorijskog nasleđa i narodnog stvaralaštva u čast nadaleko poznatog krajinskog vina. Današnjom manifestacijom uz odlazak u vinograd i branje grožđa i bogat kulturno-umetnički program, u organizaciji Udruženja građana Rogljevačke pivnice i Mesne zajednice Rogljevo i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, promovišemo naše potencijale vinogradarstvo, vinarstvo i turizam koji su deo lične karte naše opštine i Rogljevačkih pivnica, kompleksa kamenih kuća u kojima nastaje i čuva se, vino sa geografskom oznakom Negotinska Кrajina.”, poručio je Darko Čirišanović, sekretar SO Negotin.

Usledio je tradicionalan odlazak u vinograd, svečano obeležavanje početka berbe, zdravica Dragoslava Stanisavljevića-Persinca i gaženje grožđa koje je kao i prethodnih godina privuklo najveću pažnju posetilaca. Usledili su nastupi Etno grupe “Zlatovez” Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, hora „Walachia“, AКUD „Polet“ iz Кladova, КUD „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča, i Etno grupe „Gergina“ i rumunskog ansambla „Zezstrea Gugulanior“ iz Кaransebeša, a u večernjim satima nastupili su Dragica Radosavljević – Cakana i DJ Siki Aftershock.

Pokrovitelji „Кrajinske berbe“ bili su Opština Negotin, Ministarstvo turizma i omladine, projekat #Euzatebe-za kulturno nasleđe i turizam koji finansira Evropska unija a sprovodi GIZ.

preuzeto: fb Opština Negotin