Ugovor za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku

Prvi ugovori za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u Majdanpeku, u koju će biti uloženo ukupno 5,5 miliona evra i koja obuhvata izgradnju nove toplane na biomasu, potpisani su danas u Vladi Republike Srbije. Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnica ministra rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije Jovana Joksimović i pomoćnik za energetsku efikasnost i toplane Milan Macura.

“Majdanpek je, posle Priboja, Malog Zvornika i Novog Pazara četvrta lokalna samouprava u Republici Srbiji koja će dobiti novu toplanu na biomasu. Građani Majdanpeka izgradnjom time će dobiti ne samo sigurno i kvalitetno grejanje, nego i čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu, jer će emisije sumpor-dioksida biti u potpunosti eliminisane, dok će emisije ugljen-dioksida biti smanjene 93 odsto. Ovim zaokružujemo uspešan projekat vredan 26,75 miliona evra koji je realizovan uz podršku nemačke razvojne banke КfW i Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske Кonfederacije (SECO) i kojim je dat primer i drugim lokalnim samoupravama kako možemo da imamo sisteme daljinskog grejanja koji su u isto vreme visoko efikasni i sa minimalnim uticajem na životnu sredinu”, izjavila je Jovana Joksimović.

Ugovore su potpisali predstavnici JКP “Majdanpek” sa predstavnicima izvođačima radova na rekonstrukciji toplovoda i podstanica u sistemu daljinskog grejanja.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici ambasada Savezne Republike Nemačke i Švajcarske, Rudiger Hartman direktor kancelarije КfW i predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović.

Predviđeno je da radovi na rekonstrukciji toplovoda i podstanica budu završeni do početka sledeće grejne sezone, a toku je tender za izbor izvođača radova na izgradnji nove toplane.