Uručene plakete Novosti: Srebrni podvig vatrogasaca Trifunovića i Lalića

Zaječarski vatrogasci spasioci Saša Lalić i Andrija Trifunović dobitnici su Srebrne plakete za najplemenitiji podvig godine, priznanja koje tradicionalno punih 60 godina dodeljuje kompanija Novosti.

Ovi hrabri mladi ljudi su prošlog juna, vraćajući se s dužnosti, sigurne smrti spasili trogodišnjeg dečaka koji je slučajno upao u šaht sa vodom, dubok četiri metra, na Popovoj plaži. Izvukli su mališana i reanimirali ga do dolaska Hitne pomoći.

Plaketa je uručena danas na svečanosti koja je organizovana u Skupštini grada Beograda.

Podsetimo, za nesebičnost i požrtvovanje, Lalilića i Trifunovića Zlatnom medaljom za hrabrost odlikovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Grad Zaječar dodelio im je novoustanovljeno priznanje Nagradu “Hajduk Veljko”.

Inače, Zlatnu plaketu za pojedinačni podvig primila je Tatjana Obradović iz Čačka, koja se nije dvoumila da preuzme brigu o “bebi leptiru” – devojčici Nađi, rođenoj sa retkom, genetskom i neizlečivom bolešću.

Priznanje za najplemenitiji kolektivni podvig uručeno je bratstvu manastira Draganac sa Kosova i Metohije, zato što uprkos mnogobrojnim nevoljama, a svedoci smo iz dana u dan da se srpski živalj na Kosmetu unižava, maltretira, hapsi, ovoj svetinji vraćaju prosvetiteljsku ulogu i duhovno su sedište za 30.000 Srba Kosovskog Pomoravlja.

Herojski čin Nemanje Čovića iz Prigrevice, kod Apatina, kojeg je u avgustu zauvek odneo dunavski vir dok je spasavao svog kapetana, zaslužio je Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig koja se dodeljuje posthumno. Njegov život ugasio je Dunav na Preobraženje, kada je ne razmišljajući o posledicama bacio kapetanu svoju bovu i počeo da ga izbavlja iz hladne reke, ali ga je zahvatio vir. Priznanje je primila njegova majka Željka.

Devojčici Pavlini Radovanović iz Orahovca, kod Velike Hoče na Kosmetu, koja svojim anđeoskim glasom diže publiku na noge u Beogradu, Banjaluci i Moskvi, kako bi prikupila donacije za oslikavanje crkve u svom mestu, uručena je Zlatna plaketa za najplemenitiji dečji podvig.

Srebrne plakete za najplemenitiji podvig uručene su Obrenovčaninu Marku Dragićeviću, koji je krajem jula spasao jedanaestomesečnu bebu koja je prestala da diše; Beograđaninu Milenku Kuzmanoviću koji je vozio u kontrasmeru na auto-putu da spase tri života iz vozila prevrnutog na krov. Ista priznanja, srebrne plakete, dodeljene su i policajcu Svetislavu Đurici, iz Gajdobre, koji je spasao tinejdžera sa vrha dalekovoda, Nišliji Saši Ranđeloviću koji je pritekao u pomoć komšinici koju je pred maloletnim detetom davio bivši suprug.

Srebrne plakete dobili su i Čačanin Zdravo Drakul, spasilac sugrađanina, kajakaša iz vrtloga Morave, humanitarac Boban Pribanović iz Župe koji je pokrenuo akciju gradnje i opremanja kuće teško bolesnog dečaka Marka Smiljkovića, pa Radmila Berić iz Uzdolja, kod Knina koja je više od decenije posvećena očuvanju srpske kulture i tradicije, kao i Nenad Čavić iz Mokrina, koji već pet godina deli paketiće mališanima sa posebnim potrebama i onima kojima roditelji ne mogu da ih priušte.

foto: MUP Srbije