Život u tvojim rukama: Obuka Crvenog krsta u Boljevcu

Pod sloganom “Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako”, Crveni krst Srbije nastavio je sa kampanjom “Život u tvojim rukama”.

Stručni tim Crvenog krsta Srbije održao obuku u merama pružanja prve pomoći za članove Sportskog saveza Boljevac i tako nastavio da edukuje sportiste i sportske radnike kako da reaguju u trenucima naglog zastoja srca jer su, kada srce stane, prvi minuti dragoceni i spasavaju život.

Pred početak događaja u sali Kulturno-obrazovnog centra prisutnima su se obratiti generalni sekretar  Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, Jelena Milosavljević Radosavljević, predsednica Skupštine opštine Boljevac i sekretar Crvenog krsta Boljevac Dragica Kovačević.

Miladinović je podsetio na slučaj fudbalera Kristijana Eriksena koji je javnosti pokazao koliko je važno poznavanja tehnika pružanja prve pomoći prilikom naglog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima. „Eriksenov život zavisio je od dve stvari: da se pored terena nalazi neko ko poseduje veštinu koja može da mu spase život i da u blizini postoji uređaj koji može ponovo da pokrene srce – spoljašnji defibrilator“. On je naglasio kako je jačanje svesti o tome da možemo spasiti ljudski život hitnim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije osnovna ideja kampanje „Život u tvojim rukama“.

Milosavljević Radosavljević je izrazila zadovoljstvo što se Boljevac uključio u kampanju koja promoviše ljudske vrednosti i istakla da to pokazuje kako nije važno koliko je velika neka sredina već da je ključna svest kako je svaki život dragocen.

Edukanti su  imali priliku na lutkama da vežbaju tehnke koje će od sutra biti spremni da primene u realnosti ako se za to ukaže potreba i da tako učine najhumanije delo, da spasu život. Budući da izvođenjem mera oživljavanja “kupujemo dragoceno vreme” do dolaska medicinske službe, jer samo čekanje na hitnu pomoć ili intervenciju lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do smrtnog ishoda, važno je da se u kampanju uključi što šira javnost.

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Promoteri kampanje su naši najpoznatiji sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi.

izvor i foto: CK