“Zlatni globusi” za Spilberga i Džejn Kempion

Film “Priča sa zapadne strane” reditelja Stivena Spilberga dobio je nagradu Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju, najbolja drama je “The Power of the Dog” Džejn Kempion, a najbolje ostvarenje na stanom jeziku je japanski “Drive My Car” Rjusuke Hamagučija, javile su agencije.

Kempion je dobila Zlatni globus i za režiju, dok je za najbolji scenario nagrada pripala Kenetu Brani za “Belfast”.

Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji dobila je Rejčel Zegler za “Priče sa zapadne strane”, a Nikol Kidman za dramu “Being the Ricardos”.

Za ulogu u filmu “Kralj Ričard” Vil Smit je nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca u drami, dok je za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji nagrada pripala Endrjuu Garfildu za “Tick, tick…BOOM”.

Za najbolju žensku sporednu ulogu nagrađena je Arijana De Bose za “Priču sa zapadne strane”, a za mušku Kodi Smit-Mekfi za “The Power of the Dog”. Za najbolju filmsku muziku nagrađen je Hans Zimer za “Dinu”.

Od brojnih ostalih kategorija najbolja dramska serija je “Sučešion”, a mjuzikl ili komedija je “Hacks”, dok je najbolji televizijski film “The Underground Railroad”.

Tradicionalne filmske nagrade Zlatni globus, koju organizuje Udruženje stranih novinara u Holivudu (HFPA), dodeljene su na svedenoj svečanosti u Beverli Hilton hotelu bez crvenog tepiha ili uobičajenog televizijskog prenosa.

naslovna foto: Film “Priča sa zapadne strane” – dpgmedia.nl