Gimnazija u projektu FOSTERING A BETTER UNDERSTANDING OF THE USA

Gimnazija Zaječar jedna je od deset škola iz Srbije koja je u učestvovala u projektu „Fostering a beeter understanding of the USA“. U pitanju je onlajn program koji se fokusira na društvo, kulturu i vrednosti SAD-a uz korišćenje engleskog jezika, a uz podršku ambasade SAD-a u Beogradu.

Kako navode u Gimnaziji, tim jedne škole činila su četiri učenika, po jedan iz svakog razreda, a zaječarsku školu su predstavljali Pavle Vasilijević (I4), Vuk Jevtić (II4), Petra Stavrov (III3), Katarina Dimitrijević (IV1) i Slobodanka Stanković Petrović kao mentor.

Projekat se sastojao od osam modula o istoriji, kulturi, obrazovanju, politici, simbolima, hrani, praznicima i sportu koji su realizovani dva puta nedeljno od 1. novembra do 1. decembra 2021. godine. U decembru je organizovan kviz, a učenici su dobili sertifikate o učešću.

Tokom ovih časova koji su osmišljeni kao niz zanimljivih i interaktivnih aktivnosti sa ciljem da podstaknu učenike da diskutuju o određenoj temi, postavljaju pitanja i razmenjuju iskustva sa moderatorima i vršnjacima na engleskom jeziku, učenici su dobili priliku da unaprede svoje jezičke veštine, prošire znanje o Sjedinjenim Američkim Državama, unaprede digitalne kompetencije korišćenjem inovativnih onlajn aplikacija i alata, unaprede veštine rada u timu i steknu iskustvo i ideje za buduće projekte, navode u Gimnaziji.