Izložba stripa „15 godina Vekovnika”

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta”, sinoć je u Pozorišnom muzeju u Zaječaru otvorena izložba stripa „15 godina Vekovnika” autora Marka Stojanovića, dobitnika najviših domaćih i međunarodnih priznanja u oblasti devete umetnosti.

„Vekovnici” su avanturistički strip serijal koji je započeo život 2007. godine na stranama “Politikinog zabavnika”. U devedesetogodišnjoj istoriji srpskog stripa “Vekovnici” su prvi dobili svoj podserijal pod nazivom “Beskrvni”, koji je dobio čak 20 nagrada na međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesu.

Prvi album serijala „Vekovnici“, osim u Srbiji, objavljen je u Rumuniji, Makedoniji, i Grčkoj, a u Hrvatskoj se redovno objavljuje u „Strip reviji večernjeg lista”. Pojedinačni albumi ovog serijala uvršteni su šest puta među najbolje stripove sveta po izboru vodećeg strip teoretičara, Britanca Pola Graveta, istakla je otvarajući izložbu Marija Simonović, istoričar umetnosti.

Miloš Petković, urednik programa u ustanovi “Zoran Radmilović” naglasio je da je Marko Stojanović priređivač i scenarista stripa “Do pakla i nazad” u izdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović”, posvećenog obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata. U izdanju ove ustanove izašla je i monografija “Rajački Ninđa” o Draganu Stokiću Rajačkom, jednom od najboljih strip-crtača na prostoru bivše Jugoslavije, koju je priredio Stojanović, a u koprodukciji zaječarskih i leskovačkih ustanova kulture objavljena je monografija „Zaječarski strip”.

Marko Stojanović je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Zaječaru, gde voli da gostuje i istakao da je osim u gradu na Timoku izložba „15 godina Vekovnika”, ovog meseca otvorena u Bratuncu, u Bosni i Hercegovini i u Brašovu u Rumuniji, što je kuriozitet jer gotovo da nije zabeleženo da ista izložba bude istovremeno otvorena u tri različite države.