Proizvodi istočne Srbije na Evropskom BIO Festivalu u Rumuniji

Evropski BIO Festival posvećen bio proizvodima i lokalnoj tradiciji, održan je u Polovradji, u Rumunija. Na festivalu su učestovale firme koje se bave proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda i hrane, proizvođači tradicionalnih proizvoda i NVO iz oblasti bio-proizvodnje.

RARIS (Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije) je organizovao zajednički štand Srbije na kojem su predstavljeni: organski med TIMOMED Knjaževac, tradicionalni likeri GLIKERIJA Kladova, čajevi od samoniklog bilja ADONIS Sokobanje, organsko vino vinarije TODOROVIĆ Knjaževac, džemovi od divljeg voća UKUSNO MARKOVIĆ Brusnik i sokovi bez dodatog šećera DEMETRA Knjaževac.

Na istom štandu su predstavljeni i Regionalni brend istočne Srbije Balcanica Superiror kao i elementi tradicionalnog kulturnog nasleđa koje je pripremilo udruženje IZVOR iz Knjaževca: dvropređne čarape, Timočki vez i etno haljine.

Prvog dana Festivala održana je i Konferencija u čast Evropskog dana BIO proizvoda, na kojoj su govorili predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta i predstavnici učesnika.

Festival je organizovalo Udruženje BIO Rumunija, zajedno sa partnerskim udruženjima iz Poljske, Republike Moldavije, Mađarske, Bugarske i Srbije.