Sokobanja obeležila svoj dan i 185 godina organizovanog turizma

Svečanom sednicom Skupštine opštine juče je obeležen Dan opštine Sokobanja i započelo je dvodnevno obeležavanje 185 godina od početka organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji, kada je napisan prvi srpski vaučer.

U svečanoj sali hotela „Moravicaˮ sednici su prisustvovale mnoge zvanice, pre svega predstavnici mnogih ministarstava kojima su dodeljene plakete jer su u prethodnoj godini, znatno pomogli razvoj Sokobanje i turizma, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnici Zaječarskog i Кosovskog upravnog okruga, gradonačelnici i predsednici pobratimskih i drugih opština, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici privrede i medija.

Nakon intoniranja himne i prikazivanja promo filma o Sokobanji, sednicu je zvanično otvorio Vladan Petković, predsednik Skupštine Opštine Sokobanja. Svečanom skupu obratio se i Miodrag Nikolić, predsednik Opštine Sokobanja koji je pozdravio sve prisutne i poželeo im dobrodošlicu.

Dan opštine Sokobanja se poklapa sa danom bavljenja turizmom u Srbiji tako da Sokobanja danas obeležava i naš dan, ali i nacionalni datum Republike Srbije. Prvo želim svim građanima da poželim srećan Dan opštine i da kažem da ćemo se i u narednom, kao i u prethodnom periodu, truditi da unapredimo sve, i to ne samo turizam nego i kulturu i prosvetu i sve ono što je bitno za razvoj jedne opštine. Želim još i da poručim svim građanima da ćemo kao i do sada brinuti o njima, a vrata opštine su uvek otvorena za sve predloge i sugestije, istakao je Nikolić.

Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja, takođe je istakao da ne obeležava samo Sokobanja 21. juna 185 godina organizovanog turizma, već čitava Srbija, jer je tog datuma daleke 1837. godine 21. juna po novom, a 8. juna po starom kalendaru, napisan prvi turistički uput u Srbiji.

Ovo je datum koji se uzima kao početak organizovanog turizma u našoj zemlji i to četiri godine pre nego što je organizovano u svetu prvo grupno turističko putovanje ili čak sto godina pre nego što su ustanovljeni pojmovi turizam i turista. Nasuprot tome u srpskom jeziku je uvrežen termin gost i postoji koliko i sam srpski jezik. Rekao bih da su gostoprimljivost i ljubaznost karakteristike srpskog naroda. Znači turizam se ovde razvija evo bezmalo dva veka i Sokobanja je danas jedno moderno turističko mesto koje beleži izuzetne rezultate kada je u pitanju turistički promet, razvoj i nesumljivo je da će za možda deceniju ili dve biti zaista turistički hit i to ne samo u Srbiji kao danas, već u čitavom regionu, rekao je Milenković.

Vesna Zlatić, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije, istakla je da je posebno ponosna što pored prvog turističkog vaučera stoji kao predstavnik nacionalne turističke organizacije.

Sokobanja je 185 godina na putu turizma i ona je jedna od lidera, jedna od zvezda u turističkoj ponudi Srbije. Velika je odgovornost danas što Sokobanja ovakav dan praznuje. To je pohvala posvećenosti i razumevanju kuda turizam treba da ide, jer svakako Sokobanja ne bi danas bila ovde da nije svih onih koji je vode i upravljaju razvojem turizma. Morala bih posebno da spomenem svoje kolege iz Turističke organizacije Sokobanja koji godinama predstavljaju jedan od najdragocenijih timova koji se bave razvojem i promocijom turizma. I danas imamo Sokobanju koja je uvek prva ili druga na listi po broju turista i kad su u pitanju noćenja i broj dolazaka. Ja samo mogu da poželim da svi oni veliki poslovi koji turističku destinaciju čekaju budu što pre završeni da svi turistički kapaciteti budu stavljeni ponovo u funkciju. U Sokobanji proces privatizacije hotela nije završen i nadam se da će svi naći prave vlasnike i da će to pomoći da još veći broj smeštajnih kapaciteta bude u funkciji banjskog turizma koji je u celom svetu elitni turizam, istakla je Vesna Zlatić.

Obeležavanje Dana opštine, nastavljeno je i na Letnjoj pozornici „Vreloˮ, koji je kratko omela kiša, dodelom pohvalnica zaslužnim građanima, učenicima koji su postigli uspehe na školskim takmičenjima i sportistima.

Nakon toga održan je koncert zvezda pop muzike (Bojan Marović, Akapulko bend, Sestre Gobović, Ivana Jordan, Maja Marinković, Igor Simić i Bojana Stamenov), a nastupili su i popularni jutjuberi (David Radosavljević, Antonia Gigovska, Barbi Afrika, Mara, Silvana Đogani, Panter, Vicostein, Milan Popović, Кira, mala Кineskinja, Ančićka, Mc Stanko, DJ Aleks), koji su se pre toga u centru grada družili i fotografisali sa najmlađima.

izvor i foto: Sokopres