U korak sa inkluzijom – mala partnerstva zemalja regiona

Dečiji centar iz Zaječara realizuje projekat “U korak sa inkluzijom“, u partnerstvu sa Kulturnim centrom EUREKA iz Skoplja, Udrugom osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom iz Rijeke i Fondacijom za podršku i realizaciju iz Vidina. Finansijsku podršku pružio je Erazmus plus program, Evropski program koji sprovodi evropska komisija a koju Fondacija Tempus sprovodi u Srbiji.

Učesnici projekta predstavili su ga u Zaječaru, na konferenciji za medije. Govorili su o tome šta je prethodnih meseci obeležilo ovaj projekat, koje su bile aktivnosti i šta sledi do kraja ove godine.

Festival ART ZONA za sve, koji je nedavno završen u Zaječaru, bio je prilika da se deca i mladi sa invaliditetom združe i sarađuju.

-Ovo je program koji se u okviru Erazmus plus programa zove “Mala partnerstva” i obuhvata četiri zemlje – Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju i Bugarsku. Mi smo hteli da se bavimo u nekom periodu 20 meseci promocijom kulturnog stvaralaštva osoba sa invaliditetom, ali da radimo i sa mladima iz opšte populacije radeći na praktičnoj inkluziji. Publika nam je jako važna jer senzibilizacija publike za ono što rade osobe sa invaliditetom je put vidljivosti svih inkluzivnih grupa. Ono što smo videli još u nekom prethodnom periodu kad je počela ova saradnja jeste da su ples, muzika i slikarstvo umetničke metode na kojima mladi sa invaliditetom imaju jako puno toga da kažu i gde se najbolje sreću sa mladima iz opšte populacije. Srbija nema razvijenu kulturnu praksu plesa sa inkluzivnim grupama. Inače, jako sam zadovoljna odazivom publike u Zaječaru na festival. Roditelji su omogućili deci da vide da su različitosti nešto što je sasvim normalno, rekla je koordinatorka projekta Marija Sebić.

Vrlo značajan aspekt ovog projekta jeste taj da novcem koji su dobili osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci mogu da putuju.

-Značajan je njihov izlazak iz grada i zemlje, a nekima je to možda i prvo putovanje, boravak u nekoj drugoj sredini. Napravljeni su i brojni značajni kontakti, razmena iskustava. Program je spreman da podrži i ovakvu mobilnost i sticanje nekih znanja i veština, umrežavanja upravo kroz putovanja. Svi oni su sada bili naši gosti ovde u Zaječaru, mi sad 3. decembra svi odlazimo u Skoplje, marta meseca idemo u Vidin, a naš projekat završavamo na festivalu inklizivne scene juna mesec u Rijeci, istakla je Sebić.

-Festival u Zaječaru je bio vrlo značajan za sve nas. Pored ostalih aktivnosti realizovane su i onlajn digitalne obuke čiji je cilj bio da mlade sa invaliditetom uključimo u sam proces snimanja.To će i dalje raditi uz mentore i podršku koju imaju u svojim zemljama. Sad u toku ART zone imali smo i školu filma koju je vodila Natalija Lola Lazić i iz te radionice je proistekao dogovor za dalja snimanja, rekla je Selena Ristić iz Dečijeg centra Zaječar.

Plesna grupa “Magija” iz Rijeke se bavi savremenim plesom i jako puno dece je bilo na sceni, što je značajno jer deca nisu videla razliku.

-Savremeni ples je idealan medij za sve osobe sa ili bez invaliditeta da se kreativno izražavaju obzirom da u savremenom plesu fizička barijera ne postoji. Svi koji sudeluju izražavaju se kreativno, plešu, kreiraju, koreografiraju bez granica. Naše dugogodišnje iskustvo govori da je ples odličan medij za inkluziju. Vidljivost je kod nas u Hrvatskoj naš veliki problem. Ovakve manifestacije na otvorenim prostorima sa ciljanom publikom i slučajnim prolaznicima koji se zadrže su i nama jako potrebne. Naš festival je dosta fokusiran na kazališta. Ovakve primere dobre prakse ćemo preneti kod nas, rekla je Sanja Josipović iz Rijeke.

-Dugo godina radimo na ikluziji mladih kroz plesne radionice i to se u Makedoniji dokazalo kao super metod za inkluziranje mlade dece i prihvatanje onih sa smetnjama u razvoju. Ovo je mogućnost i da se umrežavamo, da razmenjujemo iskustva, mogućnost za vidljivost, mogućnost da se inkluzija vidi i van naših granica. Stvaramo nove metode, istražujemo zajedno, dodala je Katarina Jelakovska iz EUREKE iz Skoplja.

Emilija Josifova iz Bugarske je potvrdila dobru saradnju na ovom projektu, odlično partnerstvo, korisnu razmenu iskustava.

Sanja Polić je na festivalu u Zaječaru učestvovala u predstavi kao članica “Magije”.

-Lepo je bilo videti jednu kazališnu predstavu prilagođenu na otvorenom prostoru i videti reakcije slučajnih prolaznika. Bilo je zanimljivo, bila je zanimljiva ta sinergija koja se stvorila. Deca su ulazila i izlazila iz prostora gde je izvođena predstava i interakcija sa njima je bila zanimljiva, kazala je Polić.

Slična iskustva je imala i Anita.

-Ispunjena si mi iščekivanja. Lepo je bilo sresti neke već do sad poznate ljude na festivalu ART ZONA, sresti neke nove ljude. Sreli smo se i sa novim oblicima izržavanja. Korisno i edukativno, kazala je Anita Rumac.
Projekat je zvanično počeo u aprilu mesecu i traje 20 meseci, a njegova vrednost je 60 hiljada evra. Sav novac je projektno namenjen prvenstveno putovanju i smeštaju korisnika. Ono što Erazmus plus promoviše jeste mobilnost putovanja i neka praktična razmena prisustva.