U “Noći muzeja” u Negotinu mozaici u prvom planu

Povodom manifestacije „Muzeji za 10“ i „Majskih svečanosti 2022“, u Muzeju Hajduk Veljka  u Negotinu otvorena je izložba „MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti“, autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića.

Izložba razmatra poetske sličnosti i različitosti, međusobne uticaje između mozaika kao tehnike monumentalnog slikarstva i štafelajne slike, odnosno ostalih slikarskih tehnika. Takođe se uspostavljaju paralele između mozaika, reljefa i skulpture. Razmatranje ovih relacija je logično usledilo nakon dugogodišnjeg bavljenja različitim slikarskim i vajarskim tehnikama.

Pored izložbe, posetioci su mogli da uživaju i u predavanju sa fotoprojekcijom „Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji“, koje je održala Olivera Gavrić Pavić u cilju promocije publikacije „Mozaik u Srbiji 1950–2015“, čiji je autor.

Predavanje je sadržalo koncizan istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od „zlatnog doba“ Titove Jugoslavije – unutrašnje dekoracije zgrade SIV-a u Beogradu i sličnih projekata širom Srbije do danas.

Poseban akcenat je stavljen na autore sa kojima započinje savremeni mozaik u Srbiji, kao što su Milo Milunović, Boško Petrović, Marinko Benzon, rana dela Mladena Srbinovića, Boža Prodanović, Lazar Vozarević, Slave Dukovski, Petar Omčikus i njegova organizacija međunarodnog susreta mozaičara u Vela Luci, sve do profesora umetničkih akademija koji su utemeljili ovu slikarsku disciplinu kroz školski sistem kao Stojadin Petković, Vlada Todorović, Branko Miljuš i Đura Radlović.

Prikazano je preko 100 fotografija, a u uvodnom delu iznete su osnovne informacije o antičkom mozaičkom nasleđu.

Izložba je otvorena do 1. jula.

izvor i foto: Muzej Negotin