Ukus tradicije: Najbolji ćevapi iz Donje Bele Reke

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe „Koreni“ organizovao je u porti crkve u Grljanu Međunarodno kulinarsko takmičenje u pripremanju proizvoda tradicionalne kuhinje.

Smenjivali su se na roštilju ćevapi 12 prijavljenih takmičara, a i ovde su se prepoznavali karakteristični bugarski proizvodi. Osim mirisa, tročlanom žiriju bio je naročito važan ukus i procenili su da su najuskusniji ćevapi ugostitelja iz “Lastinog gnezda” iz Donje Bele Reke.

Ćevapi su se na našem jelovniku ustalili krajem 19 i početkom 20 veka, a nekada je bila tradicija da se porodično ide u kafanu na ćevapčiće. Osim srpskih nadaleko su čuveni i bugarski ćevapi koji se prirpemaju drugačije i duplo su veći od naših.

I konačno KO MOŽE VIŠE, tako je nazvano takmičenje u brzom konzumiranju ćevapa. Osam takmičara dobilo je po 15 ćevapa i prvi ih je pojeo gost iz Bugarske Latin Angelov koji kaže da mu je ovo prvi put da se nadmeće i da je srećan što je pobedio.

Osim ćevapa, tradicionalne kuhinje severozapadne Bugarske i istočne Srbije su veoma slične što se videlo na štandovima koji su bili ispunjeni slanim i slatkim jelima.

foto: Za media