Davidov vez u minijaturi

Zaječarac David Đorđević, jedan je od nagrađenih autora na izložbi “100 žena – 100 minijatura” na kojoj su predstavljeni mali formati rađeni u starim tehnikama.

Tema ovogodišnje izložbe je Čuvari tradicije u okviru koje su predstavljeni radovi 40 majstora starih zanata iz 17 gradova i opština Srbije, kao i iz regiona.

David je priznanje dobio za minijaturu u vezu – motiv sa mozaika “Dionisa” iz Feliks Romulijane.

Za vez su mu potrebni strpljenje i mir.

To je bio mozaik Dionisa, kao boga hedonizma i vina. On je monumentalnih dimanzija i ja sam našao sponu njega kao mozaika i veza kao sitnog rada, koji je prisutan u obe tehnike”, kaže David navodeći da je autor dva rada od kojih jedan predstavlja kao grafički prikaz motiva, dok je drugi u autentičnom koloritu.

 

Talenat je, kaže, nasledio od svojih baka, koje su podjednako uživale u pletenju, heklanju i vezu.

“Sve zavisi od kompleksnosti motiva, prediva, boja, ali za neke zahtevnije radove treba i do nedelju dana svakodnevnog rada”, objašnjava dodajući da je i za minijature poslate na konkurs Etno mreže bilo potrebno oko sedam dana.

Kao student Fakulteta primenjenih umetnosti zainteresovan je i za modu, a svoje radove predstavljao je na novosadskoj nedelji mode.

Ovaj talentovani mladi umetnik u Zaječaru je pohađao OŠ “Desanka Maksimović” a srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Gimnaziji. Još u osnovnoj školi dizajnirao je haljinu od recikliranih materijala. Sada je student dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.