Godina Vodenog zeca

S obzirom na to da je prema kineskom horoskopu Vodeni zec simbol dugovečnosti, mira i prosperiteta, možemo se radovati 2023. godini kao godini nade. Kineska Nova godina Zeca počinje 22. januara i završava se 9. februara 2024. godine.

Praznik proleća, odnosno Nova lunarna godina, najvažniji je i najsvečaniji praznik u Kini. Simbolizuje dolazak novog ciklusa, i u prirodi, i u životu ljudi. To je prilika da se sve loše ostavi u godini koja je na izmaku.

Proslava traje 15 dana i završava se uz mnogo pirotehnike – petardi i vatrometa. Veruje se da se tako teraju zli duhovi. To je period kada svi sa veseljem i lepim raspoloženjem žure kući da sa najstarijim članovima porodice provedu ovo veče, jer se smatra da kako provedu ovo veče takva će biti cela godina.

Kineska Nova godina je u znaku crvene boje koja simbolizuje vrlinu i iskrenost i veruje se da tera zlo. Na prozore i vrata stavljaju se ukrasi od crvenog papira, a novac se poklanja u crvenim kovertama.

Poslednjeg, petnaestog dana praznovanja, u vazduh se puštaju crveni lampioni.

Svaka godina je u znaku neke životinje. Prema legendi Buda je za Novu godinu pozvao sve životinje, ali se odazvalo samo 12 i to ovim redosledom: pacov, bivo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, petao, pas i svinja. Svakim od ovih znakova vlada i jedan od pet elemenata: metal, voda, drvo, vatra, zemlja. To znači da svaki od 12 znakova ima pet podgrupa, što znači 60 kombinacija. Nakon toga, ciklus se ponavlja.

Kineska astrologija generalno opisuje osobe rođene u znaku Zeca (rođeni 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011) kao nežne, tihe, elegantne, budne, brze, vešte, ljubazne, strpljive, veoma odgovorne i verne ljude.

Postoji pet vrsta Zečeva koje karakteriše pet elemenata – metal, drvo, voda, vatra i zemlja. Vodeni zec je poznat po tome što je nežan, ljubazan, i sposoban da se lako prilagodi različitim uslovima, a slabe tačke su mu nesposobnost praktičnog razmišljanja i nepostojanost.

Kada je ljubav u pitanju, jedna od karakteristika Vodenog zeca je da je veoma koketan. To znači da je zvezda romantičnih veza aktivirana ove godine. Dakle, ako ste slobodni i spremni da se družite, ovo je dobra godina za pronalaženje nove ljubavi. Ali u isto vreme, čuvajte se prepreka u vezi, pre svega neverstva.

Što se tiče karijere i novca, godina Zeca bi trebalo da bude znatno bolja od (prethodne) godine Tigra u smislu novca i bogatstva, jer su i direktno i indirektno bogatstvo aktivirani ove godine. Direktno bogatstvo se odnosi na bogatstvo koje je rezultat napornog rada, stabilne karijere i poslovanja, dok se indirektno bogatstvo odnosi na prilike ili iznenadni priliv novca.

Pošto su Zečevi takođe veoma društveni, ovo je idealna godina za udruživanje sa drugim ljudima (ortakluk) za bolju zaradu. Dugoročne i stabilne karijere su ove godine povoljnije, kao i poslovi na mreži i preduzeća (npr. blogovanje, onlajn prodaja i slično).

foto: BBC/Pexels, tekst: RTS