Prvi srpski šafran

U krajinskom selu Tamniču nalaze se polja prvog srpskog šafrana. Zasade su pre pet godina podigli Neda i Saša Nikolić iz Negotina, želeći da se bave organskom proizvodnjom bilja koje niko pre njih nije uzgajao na ovom području. Od cveta šafrana, čija je berba obično u oktobru, pravi se najskuplji začin na svetu.

Saša nam objašnjava da su  tražeći čime da se bave naišli na naslov u novinama da je kilogram začina šafrana košta čitavo bogatstvo i rešili da pokrenu sopstveni biznid. Međutim, to nije bilo tako lako jer se time niko tada nije bavio u Srbiji, pa su po lukovice morali u Francusku. Kupili su prvih 20.000.

Posadili smo 10 ari, a kako se biljka sama razmnožava, zasadi su sada višestruko veći. Pod šafranom nam je sada 40 ari. Reč je o nežnoj biljci, koja cveta samo oko dve nedelje u oktobru. Cvetovi su prelepi,ali drške kratke, pa cvetove treba pažljivo brati. Pipljivo je, verovatno je i zato cena velika, smeje se Saša.

Nakon branja cvetova, uklanjamo latice i izdvajamo tučak. Cvetovi uglavnom imaju tri tučka, ali ponekad, istina retko, mogu biti i pet. E, to je taj deo koji se koristi. Postavljamo ih na razboje sa svilenim nitima da se suše, i onda se mogu mrviti, tucati, mleti, ali i koristitu celi. Mi ih koristimo za spravljanje meda, sladoleda, čaja, kaže nam Neda.

Nikolići šafran isporučuju restoranima i radnjama zdrave hrane, a malo su i izvezli u Francusku. Još nisu stigli do količine od kilograma začina po berbi, ali se nadaju da će za koju godinu i to ostvariti. Za sada su posvećeni trojici svojih sinova i radu sa đacima, s obzirom da su oboje prosvetni radnici.