Slavica Đukić Dejanović izabrana za ministarku prosvete

Slavica Đukić Dejanović, funkcionerka Socijalističke partije Srbije (SPS), izabrana je za ministarku prosvete u Vladi Srbije.

Na toj funkciji zamenila je vršioca dužnosti ministra i stranačkog kolegu Đorđa Milićevića. On je postavljen nakon što je funkcioner SPS-a Branko Ružić podneo ostavku posle masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u maju.

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će naredna školska godina početi sa sećanjem na tragediju u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, ali i uz obavezu da se tako nešto “nikad ne ponovi”.

Đukić Dejanović je novinarima u skupštini Srbije, nakon izbora na tu funkciju, rekla da će se za ostvarenje tog cilja raditi i sa prosvetnim radnicima, roditeljima i sa učenicima, kao i da će pomoć deci podrazumevati najdirektniji kontakt pedagoga i psihologa škole sa roditeljima dece koja su identifikovana da im je svaka vrsta pomoći potrebnija nego drugima.

“Kada su u pitanju prosvetni radnici, mora im se vratiti ugled i status, a sigurnost da ih država podržava mora biti na višem nivou”, rekla je Đukić Dejanović i dodala da se glas dece, učenika takođe “mora čuti” i usmeriti na sve sto je vezano pre svega na borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Istakla je da će se obrazovanje i vaspitanje dece “razvijati kroz nastavni i nenastavni program”, kao i da će se kroz institucije sistema raditi na stvaranju jedinstvenih stavova roditelja i nastavnika.

Đukić Dejanović je kazala da je suzbijanje nasilja u školama jedan od osnovnih zadataka, kao i da ono podrazumeva “pre svega prevenciju nasilja u školama”.

Slavica Đukić Dejanović bila je predsednica Skupštine Srbije od 2008-2012. godine, kada je njena partija bila u koaliciji sa Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića.

Po dolasku Srpske napredne stranke na vlast 2012, kao kadar koalicionog SPS-a postavljena je za ministarku zdravlja i na tom mestu bila je dve godine.

U mandatu nove vlasti bila je poslanica od 2014. do 2016, pa u naredne četiri godine ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Đukić Dejanović je po profesiji neuropsihijatar. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu završila je magistarske i doktorske studije.

Bila je profesorka i prorektorka na Univerzitetu u Kragujevcu, gradu u centralnoj Srbiji, kao i direktorka tamošnjeg Kliničko bolničkog centra od 1993. do 2000. godine.