Veliki dar Uskrsa je nada

Ovu mudru misao “Veliki dar Uskrsa je nada” izrekao je kardinal Basil C. Hume pre nekoliko decenija a ona tako lepo i danas oslikava suštinu praznika koji svi proslavljamo, i oni koji poštuju veru i oni drugi koji prednost daju tradiciji.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, koji svojim značajem prevazilazi sve druge. Praznik nad praznicima. Vernici tog dana slave temelj vere na kojoj počiva i nada u vaskrsnuće i novi život. Život je pobedio smrt, ljubav je pobedila zlo.

U nadi dočekujemo i ovaj Uskrs. Poslednje dve godine proveli smo živeći u izmenjenim okolnostima, najčešće među svoja četiri zida ili na relaciji kuća-posao, okruženi samo najbližima, sa kontaktima svedenim na minimum, gotovo bez društvenog života i putovanja.  Od početka pandemije od posledica Kovida 19 umrlo je više od šest miliona ljudi. Mnogi su u ovoj isrpljujućoj borbi s virusom izgubili drage ljude, rodbinu, prijatelje, komšije. I koliko god bilo potresno i teško, milioni su preživeli. Ostale su rane, kao i fizičke, mentalne, zdravstvene i ekonomske posledice, ali je život pobedio. Tokom iscrpljujućih meseci brige i straha imali smo dovoljno vremena da razmislimo šta želimo od života, na šta ćemo usmeriti snagu, energiju i znanje, hoćemo li neke stvari promeniti, imamo li šta da oprostimo sebi i drugima. I možda je u susret prazniku, koji predstavlja i vaskrsnuće svih naših dobrih osobina, solidarnosti, čovekoljublja, poštenja, pre svega ljubavi i dobrote, važno da oprostimo i krenemo dalje.

Psiholozi kaže da se put praštanja ne sastoji u negiranju onog što nam dušu izjeda, već suočavanjem sa onim što nas boli i ne da nam mira. Ako nam se srce puni tugom, besom, ogorčenjem, neće biti mesta za radost, optimizam i  ljubav. Emocionalni otrov koji nas truje ne možemo izbaciti iz sebe dok ne ubrizgamo protivotrov – oproštaj. A to ne znači uvek i zaborav, već spremnost da prerastemo sve loše i nastavimo da živimo u ljubavi sa sobom i drugima. U ovim burnim vremenima, svima nam je potrebno da imamo ljubavi jedni prema drugima, ne samo za ovaj praznik, nego uvek. Uskrs je dan radosti, veselja i druženja. Otvorenog i čistog srca proslavite praznik sa ljudima koje volite.

“Već nas je prvi Uskrs naučio ovome: da život nikad ne prestaje i ljubav nikada ne umire.” – Kate McGahan

preuzeto: Blog Novo jutro  (BETTY magazin, april 2022), foto: Pinterest